tirsdag 3. mai 2011

Biotop - Havet !

I denne uken skal vi skrive om biotop, og da valgte jeg havet !

Hva er de mest kjente dyrene i havet:

De mest kjente dyrene som er i havet er fisker, muslinger, hvaler, seler og så mye mye mer....
senere i innlegge kommer jeg til og skrive om 3 eller 5 forskjellige dyr.

Hva er det  på hav bunnen:

Det som er på hav bunnen er for det meste groms, det er jo ganske dypt i havet.
Havet er der du også finner forskelig av det vi mennesker er veldig avhenginge av.
f.eks. olje, mm...

Hva er de farligste dyrene i havet:

Hvithai :
hvithaien  er en kjempe stor hai og kanskje den mest fryktede av bruskfiskene.
før trodde menneskene at de bare holdt til i små havdyp ved kysten.
 for det er der de opptil to tonn tunge dyrene vanligvis dukker opp for å drive jakt på blant annet sjøløver, delfiner og sel.

hvordan skjellett oppbyggningen:
Hvithaiens skjellet er bygget opp av brusk som hos alle andre haier. Brusk er mye mer følsomme enn bein, og derfor finner man få eller ingen skjelett av forhistoriske haier fordi de brytes ned for fort. Hvithaiens kroppstemperatur er høyere enn vannet omkring, og det fører til at den kan angripe mer effektivt enn mange andre haier. Det er blant annet grunnen til at den hoppe opp av vannet og fange sel. tennene til haien er derimot harde, men det skjer ofte at de brekker under jakt på et byttedyr. Hvithaien kan skifte ut så mye som 40 000 tenner i løpet av sitt liv, på det forteste bytter den ut tenner hver åttende dag. Når en tann brekker/byttes ut, tar tannen på raden bak den mistede tannens plass. Tennene er taggete på kantene for å kunne skjære gjennom skinnet til byttedyrene, slik at haien gjør størst mulig skade med en gang. Haiens tenner kan bli opp til 7 cm lange.

Hvordan den ser ut :
Magen til hvithaien er hvit fordi den skal kunne kamuflere seg med lyset på vannflaten. Ryggen til hvithaien er grå/blå eller brun/grå, noe som gjør at den blir vanskeligere å se fra oven. Hvithaien har fem gjeller (noe som er vanlig for de fleste haier), og store porer på nesen som fanger opp svake elektromagnetiske felt. Haiens skinn består av mange små harde tenner, og skinnet ble brukt som sandpapir og til sko fordi skinnet var så sterke, og holdt seg lenge uten å bli slitt. Hvithaien sitt utseende stammer fra kjempehaien megalodon, som levde for flere millioner år siden i omtrent hele verden.

Hva de spiser :

Hvithaien spiser for det meste seler, men den spiser også delfiner, pingviner og andre haier, f.eks små hvithaier. Babyhvithaier spiser ofte opp sine egne søsken mens de fortsatt er inne i morens mage eller livmor som de ligger i. Mennesket er ikke et naturlig byttedyr for hvithaien, men den tar fremdeles en smakebit på oss en gang i blant fordi vi kan minne om seler når vi svømmer i vannoverflaten med dykkerdrakter som kan minne om selens skinn eller når vi surfer og beina og armene henger utenfor kanten av brettet. Når hvithaien angriper seler , angriper den selen fra undersiden. Hvithaien tar fart, og svømmer fort opp mot vannoverflaten, med så stor fart at den hopper ut av vannet samtidig som den har et tak om selen. Dersom selen ikke dør med en gang venter haien med å angripe igjen i håp om at selen skal dø av utmattelse eller blødning. Dette gjør den vanligvis like etter soloppgang fordi det er da den er best kamuflert. Smarte seler som blir angrepet svømmer gjerne nær haiens kropp for at den ikke skal bli spist, i håp om at hvithaien blir forvirret eller at den gir opp jakten. Den beskytter øynene ved og rulle dem inn i hodet, når den angriper

Her kommer da noen bilder av Hvithaien :


.det er sakt at det er en giggantisk hai løs, en ubeskrivelig stor en, og her er da et bevis!

Den er jo  gigganisk!

Egentlig ganske pen!

Dette var det jeg hadde for denne gangen! 
kommer mer senere!
da skal jeg skrive om Australia!


-Veronica <3

1 kommentar:

  1. Hei!
    Begynner å bli god struktur på fagtekstene.
    Vet at du arbeider svært fort, det er flott. På disse tekstene kan du jobbe med over flere dager
    Du er i flott utvikling!!!

    SvarSlett